Vinárenský bentonit
Venujete sa tvorbe vinárenských produktov?
Pomocou našich vinárenských bentonitov odstránite drobné nedostatky u jednotlivých vín a dodáte im ten správny charakter, čím zabezpečíte tú najvyššiu kvalitu pre svojich zákazníkov, degustátorov alebo priateľov.
Aplikovanie bentonitov predstavuje vo vinárenskej technológii relatívne častý a nutný postup. Princíp účinku spočíva v uvoľnení katiónov zo štruktúry molekuly bentonitu do prostredia a následne veľmi efektívneho zachytávania relatívne veľkých molekúl bielkovín prítomných v prostredí do takto vzniknutej molekulovej siete. Vo fyzike sa tento proces nazýva adsorpcia. Uvoľnené katióny sa dostávajú do vína. Oddelením usadeniny od zbytku tekutiny sa dosiahne zníženie obsahu termolabilných polyfenolických látok v danom prostredí na želanú úroveň. Takto upravené víno ostáva číre, ľahké a svieže.
Doporučený pracovný postup: samotné praktické použitie bentonitov, často nazývané aj bentonitové krášlenie vína, resp. jednoducho odkalovanie alebo čírenie, v technologickom procese výroby vína, prebieha nasledovne:
- bielkovinový test – v praxi je najjednoduchší postup založený na zmene teploty skúšaného nápoja, pri ktorom sa využíva citlivosť bielkovín na zmenu teploty
- určené množstvo bentonitu sa nechá za stáleho miešania napučiť vo vode. Pomer nášho bentonitu je 50 – 150 g/hl. Napučiavanie by malo trvať minimálne 10 hodín, pričom použitie teplej vody (max. 60°C) tento proces urýchľuje.
- bentonit je možné aplikovať v rozličných fázach technologického postupu výroby vína – už od muštu, mladého vína alebo podľa potreby aj neskôr do „starého“ vína. Zásada je, čím skôr sa uskutoční krášlenie vína, tým menej negatívne sa ovplyvňuje kvalita vína.
- určené množstvo napučaného bentonitu sa za stáleho miešania pridá do predmetného muštu, resp. vína. Po približne 24 hodinách sa oddelí číra vrstva od vzniknutej usadeniny na dne.
Vlastnosti:
- prírodná, ekologicky nezávadná hornina, ktorej podstatnú časť tvorí hydratovaný kremičitan hlinitý, koloidnej povahy
- má schopnosť adsorpovať v napučavom stave bielkoviny
- bez chuti a zápachu
Technická charakteristika:
Frakcia
Typ I | práškový |
Typ II | 0 – 1 mm |
Typ III | 1 – 4 mm |
Vlhkosť | max 8 % |
Montmorillonit | min. 65 % |
Balenie:
– v PVC obaloch 500 cm3, v kartóne 24 kusov